Vyhledávání       Obchodní podmínky       Nápověda
 
Antikvariát
ISIS
 
Prodáno - Grebeníčková, Růžena, 1925-1997:
Čeští radikální demokraté o literatuře : (výbor ze statí K. Sabiny, J. V. Friče, V. Vávry Haštalského, J. Knedlhanse Liblínského, J. E. Sojky a E. Vávry)


Grebeníčková: Čeští radikální demokraté o literatuře : (výbor ze statí K. Sabiny, J. V. Friče, V. Vávry Haštalského, J. Knedlhanse Liblínského, J. E. Sojky a E. Vávry), 1954 Československý spisovatel, Praha 1954       Edice: Kritická knihovna

Rozsah: 302, [2] s.   
Popis: Vázaná, obálka chybí, uvolněná vazba, v textu podtrhováno, dobrý stav. (82%)

Cena: 90 Kč

Anotace:
Výbor podává obraz vývoje literárních názorů u nás v 40. až 60. letech 19. století, kdy do popředí českého literárního života vystoupila skupina radikálních demokratů, kteří (obdobně jako revoluční demokraté v Rusku) řešili nové otázky českého literárního vývoje. Radikální demokraté přistupovali první k literární problematice s uvědomělým programatickým zaměřením: zdůrazňovali nutnost obrátit pozornost k sociálním a politickým směrům světového pokrokového tábora, začlenit naše písemnictví do literatury světové a vytvořit revoluční literaturu pro lid. Svazek obsahuje programové články, literární kritiky, obecné stati o literatuře i polemické články čelných představitelů radikálních demokratů a seznamuje s jejich poměrem k ruské a ukrajinské literatuře. Stati jsou vybrány převážně z časopisů a doplněny několika výňatky z knižních publikací a rukopisné pozůstalosti.


 
  Prodáno