SZN, Praha 1967
Rozsah: 739, [4] s., [8] l. bar. a [32] s. čb fot. příl.
Formát: 24,4x17,2
Popis: Vázaná (lamino), bez přebalu, velmi dobrý stav. (97%)
Cena: 250 Kč
Nakladatelské údaje:
|
Anotace:
[První tři vydání vyšla pod názvem Naše kuchařka, po rozšíření a přepracování byl název změněn na Kuchařka naší vesnice.]
Ze zaměření knihy vyplývají i přání autorského kolektivu:
- aby si čtenáři a čtenářky pozorně přečetli v knize i odborné stati a aby se jimi co nejvíce řídili v praxi;
- aby z knihy čerpali stále nové podněty jak připravit dobrou, výživnou a přitom chutnou a pestrou stravu. Vždyť i rozmanitost patří mezi základní pravidla správné výživy. Jen v pestré stravě, v níž používáme k přípravě pokrmů co možno nejširší sortiment potravin, máme záruku, že naše tělo dostane všechny živiny, které potřebuje;
- aby se věnovala větší pozornost mléku a mléčným výrobkům;
- aby si naše hospodyně oblíbily zeleninu a aby jí obohacovaly stravu svých rodin, a to různými druhy a v nejrůznějších úpravách, zejména ve formě různých salátů. Záleží nejen na chutné úpravě zeleniny, ale i na tom, aby v ní zůstaly uchovány všechny živiny, pro které si jí tak ceníme, především vitamin C, karoten (provitamin A) a železo.
Podaří-li se nám dosáhnout těchto cílů aspoň částečně, přiblížíme se k výživě skutečně racionální, tj. takové, která by vyhovovala nejen požadavkům po stránce zdravotní, ale také využívala našich výrobních a spotřebních možností. Dosáhneme stravy, která bude správná a chutná a přitom nebude pracná a nákladná.
[z předmluvy 1984]
|