Vyhledávání       Obchodní podmínky       Nápověda
 
Antikvariát
ISIS
 
Prodáno - Engels, Friedrich, 1820-1895:
Postavení dělnické třídy v Anglii


Engels: Postavení dělnické třídy v Anglii, 1950 Svoboda, Praha 1950       Edice: Velká knihovna marxismu-leninismu č. 13

Rozsah: 336, [3] s., [3] l. obr. příl.    Formát: 21,3x13,8
Popis: Vázaná, obálka chybí, v textu na začátku a na konci knihy místy podtrhováno tužkou a pastelkou, jinak velmi dobrý stav. (89%)

Cena: 100 Kč

Nakladatelské údaje:



Anotace:
Dílo, které Engels napsal v letech 1844-45, kdy měl možnost 21 měsíců poznat zblízka život anglického proletariátu. Ukázal tu naprosto správně tendence kapitalistického vývoje, přiblížil se materialistickému pojetí dějin a vyslovil historické oprávnění a nutnost proletářské revoluce. Výklad počíná vznikem průmyslového proletariátu vynálezem parního stroje a strojů na zpracování bavlny, všímá si života různých proletářských skupin (bavlnářských dělníků, horníků z dolů uhelných i rudných, zemědělských a irských dělníků a pod.) a na stovkách případů líčí strádání anglického proletariátu, jeho bídu fysickou i mravní, zvláště ve velkých městech. Při tom Engels prvý ukázal, že si proletariát pomůže sám, že východisko najde v boji za socialismus. Kniha je věrným obrazem toho, jak dělníci žijí, jaké jsou jejich strasti a boje, jejich naděje a vyhlídky a vyjadřuje i Engelsovo odmítnutí jakékoli iluse o poměru dělníků k buržoasii.


Obsah:



 
  Prodáno