Anotace:
Že strava souvisí se zdravím i nemocí, věděl náš lid odedávna a moderní věda to potvrzuje, ale jaká je ta souvislost? Která strava zaručuje člověku, že zůstane zdráv, že předčasně neschátra, nepoztrácí zuby, nebude trpět zácpou? Autorka, známá svými studiemi i spisy, která se po přírodovědeckém studiu věnovala speciálně otázkám výživy, zkoumá tuto řadu naléhavých otázek methodou srovnávací, opírajíc se o nejnovější poznatky vědecké. Provádí nás poutavým způsobem po různých koutech světa, v nichž se výživa ustálila podle daných podmínek přírodních a osvědčovala se po tisíciletí. Ze všech těchto tak rozdílných způsobů výživy vyvozuje pak jednu společnou zásadu: živ se pestře a prostě! Tento příkaz platí stejně v životostprávě typických masojedů, jako jsou Eskymáci, nebo vegetářsky žijících národů na Dálném východě, a platil ovšem i v životě našich předků.
Jakmile však zasáhla kdekoliv na světě do tohoto vyváženého přírodního života, opřeného o tisíciletou zkušenost, novodobá civilizace a přinesla s ostatními svými dary též standardní potravu bělochovu, způsobila zároveň i škodu na zdraví. Není to podivné, když právě standardní potrava bělochova je opatřována z celého světa a tak obzvláště vyhovuje příkazu, aby byla pestrá? Chyba je v tom, že standardní strava nehoví druhé části příkazu: aby byla prostá! Zvláště způsobem přípravy ničí se v surovinách látky biologicky nejúčinnější anebo se aspoň porušuje jejich přirozená a nutná souhra, stejně jako se tato souhra ruší v půdě moderním obděláváním a jinak průmyslovou technikou. V krajích, kde však lidé zůstali věrni původní prosté stravě, jako téměř neznámý kmen Hunzů v Himalajích, o němž autorka přináší nové podrobnosti, zachovali přímo jedinečné zdraví a výkonnost. Tato zkušenost ukazuje cestu i modernímu člověku, postiženému stíny civilisace, ukazuje cestu i nám. Radostně zní tu autorčina chvála na starou kuchyni našeho venkovského lidu, která byla pestrá a prostá. Takové podkrkonošské kyselo, domácí sýr a brynza valachů, sušené šípky za čaj, staročeská pučálka za večerní pochoutku, dnes už pomalu neznáme, dožívají se v autorčině pronikavém rozboru plného uznání jménem moderní vědy. A s tím radostným výhledem, že na tomto osvědčeném základu lidové stravy je možno s použitím jak poznatků vědy o výživě, tak všech vymožeností techniky, budovati zdravou životosprávu, nás tento poutavý spis o vztahu moderního člověka k výživě opouští.
(obálka 1944)
Stručný obsah (1944):
I. Výživa - základ zdraví /7/, II. Církevní posty /36/, III. Nehostinný sever /46/, IV. Vegetariánský východ /66/, V. Stíny civilisace /99/, VI. Ráj primitivů /133/, VII. Výživa záruka budoucnosti /149/. Literatura /178/. Rejstřík /181/.
|