Vyhledávání       Obchodní podmínky       Nápověda
 
Antikvariát
ISIS
 
Prodáno - Wettstein, Karl Augustin * Pajeken, Franz:
V jihoamerických pralesích [Wettstein: Brasilským pralesem ; Pajeken: Lovecká dobrodružství ve Venezuele]


Wettstein: V jihoamerických pralesích [Wettstein: Brasilským pralesem ; Pajeken: Lovecká dobrodružství ve Venezuele], 1921 Česká grafická Unie, Praha 1921       Edice: Země a lidé č. 16

Rozsah: 97 [1] s.., [1] mapka    Formát: 21,4x14,3
Popis: Vázaná (převazba?), obálka nalepená na deskách, mezi s. 16 a 17 částečně rozlepený spoj, celkově velmi dobrý stav. (95%)

Cena: 100 Kč

Nakladatelské údaje:



Anotace:
Úvodem (St. Nikolau) Obě části tohoto svazku zanášejí nás do Jižní Ameriky, doprostřed nitrozemních pralesů, kam bělošská noha málokdy vstoupí. První díl líčí cestu pralesem jihobrasilským, druhý zase lovecké příhody z Venezuely, tedy oba díly jednají o krajích poměrně odlehlých, ale majících přesto mnoho společného. Je to především ona hojnost, bohatost přírody, nám Středoevropanům neznámá a skoro nepochopitelná. Průměrný český čtenář dovede si jen stěží představiti velkolepost takové přírody a jistě ve svém mládí zatoužil poznati onu nádheru. Proto jsme do sbírky zařadili cestu Wettsteinovu, líčící podrobně, bez všeliké učenosti, prales jihoamerický ve vší jeho hrůze, únavnosti a vyčerpávající jednotvárnosti. Jistě mnohý čtenář bude v našich jehličnatých lesích mnohem spokojenější po přečtení tohoto díla... Líčení Wettsteinovo je vzato ze života německých osadníků v jihobrasilském státě Santa Catharina, jenž má přes 600.000 obyvatelů, soustředěných nejvíce na svazích pobřežního horstva. Santa Catharina i sousední státy mají pestré obyvatelstvo, protože tu vznikly lidnaté a zdatné osady nejrůznějších národů: italské, německé, polské ba i české, z nichž některé mají i svou českou školu. Jen ve spolcích českých je organisováno na 2000 krajanů, zejména v Curitybě, nedaleko severních hranic Santy Cathariny. Středem německých osad je Blumenau. Počet německých osadníků rostl tak značně, že se toho brasilská vláda lekala. Po válce světové proudí sem nové tisíce evropských přistěhovalců, namnoze dopravovaných sem na náklad brasilské vlády. Osadníci tito pěstují jak naše plodiny, tak i subtropické. Pod sekerami nových osadníků mizejí vnitrozemské pralesy, a vypravování Wettsteinovo vztahuje se právě na takovou přípravnou práci koloniální - nalézti přímé spojení mezi jednotlivými osadami. Lovecké příhody Pajekenovy nás informují o životě podle Orinoka a jeho levého přítoku Apure. Líčení Pajekenovo má proto cenu, že autor nezapomíná na prostředí a kreslí zajímvě kraj i lid těchto končin. V češtině máme o těchto krajích originální cestopis od St. Vráze, Napříč Jižní Amerikou, v němž neúnavný cestovatel vypráví o své cestě podél Ria Negra a Orinoka. (Úvodem, 1921 - kráceno)


 
  Prodáno